Free Hit Counter
Free Hit Counter









RASPORED SVETIH MISA U FRANJEVAČKOJ CRKVI U SLAVONSKOM BRODU:

SVAKI DAN U 7 I 18,30 SATI


NEDJELJOM U 7; 8,30 ; 10 ; 11,30 I 18,30 SATI







ponedjeljak, 29.12.2008.

POZIV NA DOČEK NOVE GODINE

Želite li dočekati novu godinu u molitvi i klanjanu pred Presvetim?

Pridružite nam se 31.12.2008. u 22 sata u samostanskoj kapelici.

Mir i dobro!

- 17:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 24.12.2008.

SRETAN BOŽIĆ

"Franjo je danomice i naprestano govorio o Isusu. Iz punine srca su mu govorila usta. Isusa je nosio u srcu, Isusa u ustima, Isusa u očima, Isusa u rukama, Isusa u svim ostalim dijelovima tijela uvijek je nosio." Čel115

U vatri ljubavi našeg serafskog oca i prvog manjag brata Franje, svim članovima našega bratstva, svim novacima, kandidatima i simpatizerima i svim ljudima dobre volje

ČESTIT BOŽIĆ
i svakim dobrom ispunjenu i blagoslovljenu novu 2009. godinu od srca želi


brat Ilija
služitelj bratstva

- 17:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 20.12.2008.

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Zapalili smo i posljednju svijeću na adventskom vijencu. Krug svjetla se zatvorio, svjetlo oko nas i Svjetlo u nama. Svjetlo Božjega prisustva je tu, radujemo se spasenju koje je tako blizu.
Odlomak Evanđelja četvrte nedjelje došašća pokazuje nam divnu sliku utjelovljenja, Bog dolazi čovjeku i postaje jedan od nas, a nas slabe i grešne učini Božjom djecom. Kao što je onda Bog došao nama po Mariji, tako i sada i uvijek dolazi svakome od nas, po vjeri.
Ni čime sami ne možemo zaslužiti to da nam Bog dolazi, baš nama se objavljuje i baš nas da traži - to je dar Božje milosti.
Marija je najbolja učiteljica vjere. Ona nas uči kako se otvoriti Duhu, kako biti pozoran i čuti glasnika kojeg nam Bog šalje da nam objavi što Gospodin ima za nas. Bio to neki čovjek koji nas potiče na dobra i gotovo neizvediva djela, bila to riječ Božja ili nenadana misao s kojom se jedno jutro probudimo - sve su to glasnici preko kojih nam se Bog objavljuje, preko kojih nam želi prići i utjeloviti se u nama.
Gotovo da ne možemo razumjeti što se to događa, iako jasno osjećamo Božju intervenciju u našemu životu. Pitamo se kako je to moguće da se Gospodin baš nama objavljuje, a ne nekome drugom koji nama izgleda bolji, vrjedniji i pametniji. Pitamo se, isto kao što je i Marija pitala kako je moguće da zaćme sina kada muža ne poznaje. Spoznaja Božjega nauma čini se nemogućom. No, trebamo biti poput Marije koje nije razumjela kako će se sve dogoditi, ali je spremno, u velikoj vjeri rekla: neka mi bude po Tvojoj riječi!
Upravo to Gospodin i od nas očekuje, ne da Ga razumijemo, ne da čekamo neko vrijeme kada ćemo biti spremni da Ga primimo u svoje živote, nego sada, upravo danas, ovoga Božića, da otvorimo svoja srca Duhu po kojemu će se On nastaniti u svetom hramu našega tijela. Želi da se otvorimo Duhu po kojemu ćemo poput Marije u ljubavi začeti Isusa u našim srcima.
Nemojmo ovoga Božića ostati gluhi na glas koji nas poziva da se Duhu otvorimo. Upravo u ovim svetim danima izgovorimo i mi svoj fiat- neka bude, Bože, kako Ti hoćeš! Time ćemo prihvatiti Božji plan za nas, a On koji svet, apsolutan i savršen ima za nas bolji plan - nego i bilo koji plan koji smo mi sami u svojoj slabosti pokušali ostvariti. Želim svima nama da se poput Marije otvorimo Duhu Svetome i da u dubini svoga srca i u svome domu doživimo istinski božanski Božić.

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.12.2008.



«Vaš je život svjedočenje vjere, vaša dobrota, darežljivost, uslužnost, pažnja koju iskazujete nama braći Franjevačkoj braći i sinovima, i obvezuje nas da vam i na vidljiv način izrazimo svoju zahvalnost, stoga mi je čast što vas po običaju koji vlada u našem bratstvu mogu proglasim konfratrima“, stoji u diplomi koju je u ime Hrvatska franjevačke provincija Sv. Ćirila i Metoda Zagreb svečano je na blagdan sv. Nikole u subotu, 6. prosinca u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu provincijal fra Željko Železnjak dodijelio šestorici vjernika, dugogodišnjih suradnika i prijatelja franjevaca.

U svojoj homiliji provincijal je zahvalio svečarima kako na njihovoj pomoći još više na njihovom svjedočenju vjere po primjeru sv. Oca Franje, i otvorenosti njegovim nadahnućima. Dodijelio im je i blagoslovljene križeve sv. Damjana i medalju provincije, a gvardijan fra Sebastijan Golenić diplome kojima im i na izvanjski način priznaju njihov dosadašnji doprinos franjevačkoj zajednici. Tako su i svečano: Vinko Lacković, njegov sin Ivica Lacković, Tomislav Marjanović, Zvonimir Bračun, Ivica Perković i Krešimir Gabaldo postali konfratri (subraća). Tim činom postaju i dionici svih milosti i duhovnih dobara kojima Gospodin svojom darežljivošću obasiplje franjevačku zajednicu.

«Velika nam je čast na ovom priznanju, a i poticaj da i dalje ustrajemo u ovom radosnom služenju Gospodinu, svatko u svojim mogućnostima», kazali su svečari počevši od najstarijeg Vinka Lackovića čiji su sinovi i supruga na razne načine pomagali franjevcima pa do ostalih koji se rado sjećaju svojih mladenačkih dana i sudjelovanja u Frami, TZ, te misnim slavljima kadi su ih okupljali sestra Marija i pater Domagoj.

B. Lukačević



- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.12.2008.

O PONIZNIMA I MIROTVORCIMA (16.12.2008. - SLUŽBA ČITANJA, DRUGO ČITANJE)

(Toma Kempenac: Nasljeduj Krista 2- 2,3)

Ne brini se mnogo tko je protiv tebe ili za tebe, nego se brini i nastoj oko toga da Bog
bude s tobom u svakoj stvari koju činiš.
Imaj čistu savjest i Bog će te valjano braniti.
Koga naime Bog bude htio pomoći, neće mu moći naškoditi ničija zloba.
Ako znadeš šutjeti i trpjeti, zacijelo ćeš vidjeti pomoć Božju. On zna vrijeme i način da te oslobodi i stoga se moraš predati u njegove ruke.
Božja je stvar da pomogne i oslobodi od svake sramote.
Često nam veoma koristi da ostanemo što ponizniji ako drugi znadu za naše slabosti i ako ih kore.
Kad se čovjek ponizuje radi svojih pogrešaka, onda lako ublaži druge i lako zadovolji one koji se na njega srde.
Bog poniznoga štiti i oslobađa; poniznoga ljubi i tješi; k poniznome se sagiblje; poniznome daje veliku milost i proslavljuje ga nakon njegova poniženja.
Poniznome odaje svoje tajne i milo ga privlači i poziva k sebi.
Ponizan čovjek, i kad je osramoćen, ostaje posve miran, jer se upire na Boga, a ne na svijet.

Ne misli da si što napredovao, osim ako ne držiš da si niži od svih.

Nastoj najprije da sam budeš miran, pa ćeš onda moći i druge umiriti.
Više koristi miroljubiv nego učen čovjek.
Strastven čovjek i dobro obraća na zlo i lako povjeruje zlu.
Dobar i miroljubiv čovjek sve obraća na dobro.
Tko je zaista smiren, taj o nikome ne sumnja. Ali tko je nezadovoljan i uzbuđen, toga muče svakojake sumnje; niti sam miruje, niti pušta druge na miru.
Često kaže čega ne bi smjeo reći, a propušta ono što bi za njega bilo bolje da učini.
Ispituje što su drugi dužni učiniti, a ne brine se za ono na što je sam obavezan.
Budi dakle najprije revan oko samoga sebe, a onda ćeš moći s pravom revnovati i oko svoga bližnjega.
Ti umiješ dobro opravdati svoje čine i poljepšavati ih, ali opravdanja drugih nećeš primiti.
Bilo bi ispravnije da sebe optužiš, a brata svoga opravdaš.
Ako hoćeš da tebe drugi podnosi, podnosi i ti drugoga.
Promisli kako si još daleko od prave ljubavi i poniznosti koja se ne zna na nikoga srditi ili ljutiti, osim na samu sebe.
Nije ništa osobito živjeti s dobrim i blagim ljudima; to se već po naravi svima sviđa; i svatko hoće rado imati mira, i više ljubi one koji osjećaju s njim.
Ali moći mirno živjeti sa surovima i opakima ili razuzdanima ili neprijateljski raspoloženima prema nama, to je velika milost i svake hvale vrijedno i muževno djelo.
Ima ljudi koji se sami drže na miru i ujedno podržavaju mir s drugima.
A ima ih koji niti su sami mirni, niti druge puštaju na miru; teški su drugima, a sebi samima još teži.
A ima ih, opet, koji uspijevaju održati sebe na miru i druge nastoje privesti k miru.
Ipak se čitav naš mir u ovome bijednom životu sastoji više u poniznom trpljenju protivština nego u tom da ih ne osjećamo.
Tko umije bolje trpjeti, imat će i više mira. Takav je pobjednik nad samim sobom i gospodar svijeta, prijatelj Kristov i baštinik neba.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.12.2008.

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA- NEDJELJA RADOSTI

I, dok tako iščekujemo Božić gledajući plamen svijeća, osjećamo kako nas radost ispunjava, radost iščekivanja i nade, radost skoroga susreta s Gospodinom.
“Radošću silnom u Gospodinu se radujem” - poručuje nam ovonedjeljno liturgijsko čitanje. Ima li veće radosti nego istinu znati, ima li veće radosti nego Svjetlo gledati i djetetom Svjetla se zvati? Radosnima nas naš Otac Nebeski želi!
Ali reći ćete: ne donosi nam naša svakodnevica baš puno radosti. Tišti nas mnogo toga, svakojake brige nam se nameću, problemi se čine nerješivi...
Možemo li onda uopće naći istinsku radost? Možemo!
U nadi, u vjeri, u ljubavi je radost. Pred Licem Božjim je radost, u zahvaljivanju za ljubav koju od Oca Nebeskog primamo, u molitvi kojom pred Njega dolazimo... Zahvaljujmo, molimo, radujmo se...
I, zapamtimo što nam Sveto Pismo ove nedjelje poručuje: “Radujte se uvijek! Bez prestanka molite! U svakoj prilici zahvaljujte, jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu!”
Ja vas pozivam, zapalite još jednu svijeću, otvorite se Duhu da zapali ljubav u vašim srcima i radosno uzviknite: Maranatha, dođi Gospodine Isuse!
sE

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA- KAPITUL BRATSTVA

U subotu 13.12.2008. održana je redovna Izborna skupština- Kapitul bratstva. Za ministra bratstva ponovo je jednoglasno izabran brat Ilija Gašić, a za doministru sestra Kornelija Kramer. Izabrano je i 5 članova vijeća.
Izbornoj skupštini prisustvovali su duhovni asistent područnog bratstva pater Flavijan, doministra područnog bratstva sestra Magalena Maja , sestra Ana I brat Roman.
Želimo mnogo uspjeha u radu i obilje blagoslova novoizabranom vjeću.

- 09:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 09.12.2008.

MARIJA GA NEIZRECIVOM LJUBAVLJU NOSILA

U drugom tjednu adventa čitamo: Marija Ga je neizrecivom ljubavlju nosila. Sada je vrijeme da se pripremamo za dan kada će nam se Gospodin objaviti u svojoj neizrecivoj ljubavi u liku malenoga djeteta.

Sva čitanja ovoga tjedna govore o darovanoj i isprošenoj djeci koja su imala svoje mjesto u planu Božjega spasenja. Sva su djeca radost, budućnost, vi su oni nosioci novih nadanja. Svijetu darivani maleni su Božji glasnici! Glasnici su to koji nas upozoravaju, koji navješćuju radost nad radostima, ljubav veću od svih ljubavi, budućnost čovjeka oslobođenog okova smrti i stvorenog za vječni život. Oni nagovjštaju nadu koja nadilazi svaku nade, nadu da će se i nama očitovati neizreciva Ljubav.

Marija je ta koja nosi neizrecivu ljubav. Odabravši je od početka vremena, stvorivši najdivnije biće, čisto i bez ikakve ljage grijeha, Bog je očitovao svoju neizrecivu ljubav. Bog Otac od vremena je odabrao Mariju za majku svoga Sina učinivši ju time Zaručnicom . Duh Sveti nastanio se u Mariji stvorivši tako u njoj jednu osobu sa dvije naravi, božansku i ljudsku. Neizreciva ljubav našla je svoje utjelovljenje u Blaženoj Djevici Mariji.

Ona je Zaručnica, Ona je lijepa, zanosna i sve oko sebe zahvaća tom ljepotom i zanosom ljubavi i radosti, svojom ljepotom duhovnom i tjelesnom.

Kako rado gledamo zaručnice na svadbama! One su sama ljepota i radost, naprosto zrače ljubavlju i ljepotom. Zbog tog su svatovi tako radosni i bučni. Dražest i radost zaručnice zahvaća sve. Ona se veseli što je našla dragoga srca svoga, a svi s njom dijele tu radost slaveći ljubav i nadu u novi život koji po Božjoj milost očekuju.

A onda dolazi trudnoća. Nošenje djeteta vrijeme je tihog zrenja. Ono sto je bilo zanosan mirisni cvijet, polako u skrovitosti pretvara se u plod koji svi sa velikom željom iščekuju.

Tiha radost zahvaća majčinsko srce i što više u svojoj nutrini osjeća kako novi život raste, ona ga sve više prihvaća i ljubi. Majka sa svojim čedom razgovara, tepa mu, ljubi ga. Ono što je drugim očima skriveno za majku je stvarnost. Dok dugi majku doživljavaju kao istu osobu ona zna da to više nije, ona je potpuno svjesna novoga života koji u njoj raste, novoga bića koje ona svojim tijelom i svojom ljubavlju hrani i izgrađuje. Veliki dio majke na taj način postaje novi čovjek.

Naš narod ima prekrasan naziv za trudnoću, blagoslovljeno stanje, jer je svaka žena svjesna da to što novi život pod svojim srcem nosi , predivni je blagoslov kojim ju je Bog podario svojoj neizmjernoj milosti.

Kako je Marija primila i nosila svoga Sina?

„Raduj se Marijo jer ćeš začeti i roditi sina, On će biti Sin Božji!“ Onaj koji je Ljubav, Stvoritelj je svake ljubavi u stvorenju. Potpuno ispunjenje ljubavi je uzvraćena ljubav svome Stvoritelju. Vrhunac stvorene ljubavi koja se vraća Bogu je Blažena djevica Marija. Ona, čista od svakog grijeha, potpuno se predaje Ljubavi i nikada ni na tren ne odstupa od Božje volje. Ona se otvorila potpuno Božanskoj ljubavi i njeno bezgrešno krilo postalo je dom Sinu. Duhom stvoreno maleno biče raste je u njezinoj utrobi, Duhom taknuta duša njena postaje dom neizrecive ljubavi. Marija je prihvatila Isusa vjerom i ljubavlju. Njezina ljubav i vjera davali su tijelo malenom Sinu koji je pod Njezinim srcem rastao. U isto vrijeme ljubav i vjera mijenjali su i Nju. Od tihe nazaretske djevice Marija je izrastala u jaku ženu. Smjerna djevojčica je dodirnuta Duhom postala snažna i hrabra žena odlučna da se posveti onome koji je u Njoj započeo život, odlučna da u potpunost svoj život dade ljubavi koja se u njoj nastanila.

O, kako žudimo da barem na tren osjetimo ljubav, ljubav neizrecivu kojom je Marija Sina nosila, ljubav koje je uvijek bila tu, Ljubav koje se zauvijek s Njom sjedinila, ali naša grešna priroda nam to ne dozvoljava. Dotaknuti grijehom nikada u potpunosti nećemo moći spoznati neizrecivu ljubav, ali tu je Marija, tu je Ona koja će našom Majkom postati i koja će nas po milosti Božjoj uvijek voditi bliže Isusu,bliže ljubavi neizrecivoj.

U Marijinom srcu više nema straha, Ona kreće na dug put k svojoj rođakinji Elizabeti, „Blažena ti što povjerova i blagoslovljen plod utrobe tvoja. Odakle meni ta milost da majka Gospodina mojega dolazi k meni?, klikće Elizabeta gledajući svoju malu rođakinju. Ali Njezino srce zna da pred njom nije samo mila djevojka nego da pred njom Ljubav sama stoji.

Odakle nama milost da nas ljubav dotakne, odakle nam milost da po ljubavi ropstva grijeha budemo oslobođeni, odakle nam milost da Duh sveti dodirne naša kamena srca i zauvijek ih promjeni? Sva milost dolazi nam po onoj koja je čuvarica svih milosti, po Bezgrešnoj kroz koju se neizmjerne Božje milosti izlijevaju na nas bijedne i grešne.

I tada Duh Sveti zahvaća dvije majke, Marijino srce bukti od ljubavi. Veliča duša moja Gospodina, od sada će me svi naraštaji zvati blaženom!

Sada dolazi vrijeme da Marija živi kao i svaka druga žena. Nakon divnog i burnog vremena začeća, kretanja na put, objave Elizabeti, pred Marijom je tihi život skromne službenice Božje. Pred Njom je svakodnevica, život žene koja nosi život u utrobi i vjeru u srcu. Sada je vrijeme da prione uz svog zaručnika i da zajedno s njim stvori dom i obitelj za čedo koje joj pod srcem raste.

Kakav je njezin odnos prema Josipu?

Marija je potpuno slobodna. Ispunjena je savršenom, potpunom , neizrecivom ljubavlju, a ljubav je sloboda. Sve svoje blago Marija stavlja u Božje ruke odakle je to blago i došlo. Kod Nje nema straha ni od čega ni pred čim, potpuno je ispunjena ljubavlju, a tamo gdje je ljubav tu nema straha. Marijina duša bez prestanka pjeva slaveći Gospodina. To pouzdanje, ljubav, potpuno predanje, Duh koji je s Marijom bez prestanka, sve se to obilno preljeva i zahvaća i Josipa. Njegova duša naprosto ne može odoljeti tako snažnoj i divnoj ljubavi i potpuno se otvara i predaje Duhu. Marija svim bićem ljubi onoga koji u Njoj raste, svim bićem svojim ljubi Onoga koji ju je tim blagoslovom podario. Maleni Isus koje raste u Marijinom krilu zrači ljubavlju koja i Josipa potpuno zahvaća. Marija, Josip i maleni Isus zahvaćeni su savršenom ljubavlju i neraskidivim vezama. Njihova međusobna ljubav, a to je ljubav koju maleni Isus donosi, tako je snažna i tako slatka da to nadilazi sve ljudske osjećaje svojom milinom i slašću. Živjeti u potpunoj čistoći za njih je jedino moguće jer Božanska ljubav nadjačava sve ljudske osjećaje. Ljubav je ta koja život nosi. Život Marijin je ljubav.

Mi ljudi ograničene ljubavi i radosti ne možemo to bolje izraziti, riječi su naprosto nedovoljne da iskažu divotu i slast te ljubavi. Crkva klikće: „Marija Ga je neizrecivom ljubavlju nosila!“ To su riječi kojima se najbliže približavamo ljubavi kojom je ikada i jedno ljudsko biće ljubilo. Nismo sposobni, ne možemo shvatiti dubinu Božje ljubavi kojom je bila zahvaćena Blažena Djevica Marija. Ali otvorivši se Bogu, naše duše spsobne su oćutiti čežnju za tom i takvom ljubavlju.

I kada se nekome u srcu pokaže takva ljubav, kada srce dotakne Božja ljubav, mi to nismo sposobni shvatiti ni objasniti jer nama samima nedostaje svjetlo Božje ljubavi. Kako prepoznati neviđeno? Kako osjetiti nikada doživljeno? Kako opisati neopisivo.? Kako prihvatiti veličinu koja sve nadilazi? Kako ljubiti kad umjesto srca u grudima kamen nosimo?

Jedino kako se barem malo možemo neizrecivoj ljubavi približiti, barem malo ju spoznati, je da predano i svim srcem molimo da nas zahvati sila Duha Svetoga i da nam Božja ljubav sama sebe pokaže.

Da, Blažena Djevica Marija letjela je na krilima Duha Svetoga, U njezinom srcu buktio je oganj Ljubavi. Ona je sama bila Ljubav! Neizreciva ljubav za nas ljude.

Majko Marijo, nauči i nas prihvaćati Duha Svetoga, naući nas prihvaćati i ljubiti Tvoga Sina, Isusa Krista, cijelim srcem i svom dušom!

Majko naša, uči nas ljubiti!

- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 06.12.2008.

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA



Ove nedjelje zapalit ću još jednu svijeću na adventskom vijencu. Svjetlo počinje jače sjati. Malena svijeća nije više sama - pridružila joj se još jedna: treperavo svjetlo se udvostručilo, radost svjetla i topline ispunjaju dom, radost iščekivanja Gospodina ispunja dušu.
Naraslo svjetlo obasjalo je svaki kutak duše, spremiti se želim za skori Gospodinov dolazak. O tome nam govori i Evanđelje ove nedjelje: “... glas jednoga koji viče u pustinji: Pripravite put Gospodnji, poravnajte mu staze... “
Čežnja za Gospodinom je glas jednoga u svakodnevici moga života, ljubav je glas koji viče u pustinji ovoga svijeta: Poravnaj mu put, iziđi mu u susret, utaži žeđ svoga srca za Ljubavlju.
Gospodin me zove na obraćenje, Gospodin zove svakoga od nas. “Poravnajte staze, iziđite mi u susret, otvorite srca svoja ljubavi, napunite ruke dobrima i pružite ih mojima ljubljenima. Ja ljubav tvoju trebam, tvoje cijelo srce, djela milosrđa koja ćeš bližnjima davati.”
Nitko od nas ne zna kada će doći čas ponovnog dolaska Gospodinovog, sada je čas da se poravnaju putovi. Ne želim propustiti ovo nedjelju u kojoj svjetlo u duši treba učiniti dvostruko jačim. Nema boljega trenutka nego je upravo ovaj trenutak da bi se još više Ljubavi otvorili, da bi neravnine svoga života poravnali. Radosno idem sakramentu pomirenja, radosno gledam kako Ljubav srce moje osvjetljava, kako svjetlo malo raste.
I molim Gospodina da mi dozvoli da na jedan tren i ja budem glas jednoga koji viče u pustinji, da vas sve pozovem: Pripravite put Gospodnji, poravnajte mu staze! Dođite, pustite svjetlu u svome srcu da raste i obasja ovaj svijet, dajte ljubavi da ovoga Božića bude dar koji ćete rasipno dijeliti.
sE

- 12:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 05.12.2008.

TRODNEVNICA NA ČAST BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Od petka 05.12.2008. do nedjelje 07.12.2008. održat će se trodnevnica na čast Bezgrešnog začaća Blažene Djevice Marije.
Pozivamo svu braću i sestre da nam se pridruže na trodnevnici.

Mir i dobro.


Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma, koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.
Blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Utemeljio ga je papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici "Ineffabilis Deus", 8. prosinca 1854. g. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Anđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.12.2008.

POZIV NA IZBORNU SKUPŠTINU

U subotu 13.12.2008. s početkom u 15 sati održat će se redovna Izborna skupština - Kapitul našeg bratstva.
"Učestvovati u izborima i staviti se na raspolaganje bratstvu je obaveza, ali i znak zrelosti franjevca svjetovnjaka, redovnika u svijetu. Smireno i radosno ispunimo naše dužnosti, na slavu Boga živoga, kao djelatne i dobre, a ipak beskorisne sluge.
Neka, ispred lica Svevišnjega, sveti naš otac Franjo vidi kako se trudimo, koliko je do nas, ići njegovim primjerom za stopama Gospodinovim i neka nas po tome, kao svoju braću i sestre zagovara za sve naše vremenite i duhovne potrebe."
U očekivanju vašeg dolaska pozdravljamo vas našim franjevačkim pozdravom
MIR I DOBRO

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (23)
Ožujak 2010 (26)
Veljača 2010 (20)
Siječanj 2010 (20)
Prosinac 2009 (17)
Studeni 2009 (19)
Listopad 2009 (18)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (16)
Srpanj 2009 (14)
Lipanj 2009 (14)
Svibanj 2009 (10)
Travanj 2009 (22)
Ožujak 2009 (17)
Veljača 2009 (16)
Siječanj 2009 (14)
Prosinac 2008 (11)
Studeni 2008 (12)
Listopad 2008 (15)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (18)
Srpanj 2008 (3)
Život mjesnog bratstva

Imate li pitanje za duhovnika?
Javite se na adresu
pater.ivan@gmail.com




Pišite nam na adresu:
fsr.brod@gmail.com
Obavijesti
16.05.2010. susret bratstva u 17 sati